Parodontie

Parodontitis of tandvleesontsteking.

Wanneer er op de rand van het tandvlees met de tand een tijdje niet goed wordt gereinigd gaat je tandvlees ontsteken. Dat kan je merken door bloedend tandvlees of een rode/gezwollen boord rond de tanden. Soms heb je ook last van een slechte adem. Tandvleesontsteking is een omkeerbaar proces. Als je grondiger poetst geneest je tandvlees terug. Echter als je tandvlees lang ontstoken blijft krijg je parodontitis. Dat is een infectie van je bot rond de tand. Het is een pijnloos proces waarbij je bot wegkruipt en na een lange periode kunnen je tanden los komen staan. Door het zwellen van het tandvlees kruipt hieronder vuil waar je zelf niet goed aankunt en daardoor geneest dit niet vanzelf.

De tandarts zal in dat geval een dieptereiniging adviseren. Hierbij wordt je tandvlees verdoofd en wordt er onder het gezwollen tandvlees alles goed proper gemaakt. Nadien zal je met een anti-bacterieel middel moetsen spoelen gedurende 6 weken. 

Na een half jaar wordt het tandvlees terug beoordeeld. Indien er blijvende problemen zijn of initieel wordt de behandeling als moeilijk ingeschat zal u worden doorverwezen naar een parodontoloog.

Het is belangrijk tot tegen uw tandvlees te poetsen ookal bloed het. Anders kan het niet genezen. Ook tussen je tanden blijven veel bacteriën achter die je tandenborstel niet verwijderd. Daarom moet je dagelijks flossen of interdentale borsteltjes gebruiken.